Hon är rymdingenjören som helst står med fötterna på jorden men inte räds nya utmaningar. Två månader efter sin examen grundade Sandra Nilsson företaget Arctic Space Technologies – ett företag som gick i vinst redan under inkubatorsprogrammet.
Det är ett växande bolag som Sandra Nilsson rattar. Hon har precis anställt tre studenter och ska ha ett sista teamsmöte med en rymdingenjör i Frankrike.
– Det går fort i vår bransch och vi växer så det knakar, säger Sandra som tar emot i ett kontor som är inrett som ett vardagsrum ”man tillbringar ju så mycket tid på jobbet”.
Hennes intresse för fysik tog fart när hon gick en fördjupande kurs i ämnet under gymnasiet.
– När det var dags att söka till universitetet hittade jag rymdingenjörsprogrammet och fastnade för det direkt, trots att jag också fick veta att det räknas som det näst svåraste i landet.
Sandra grejade de fem åren utan större problem och under studietiden mötte hon också kärleken i österrikaren Benjamin Fischer.
Paret flyttade till Tyskland, där Sandra gjorde sitt examensjobb och Benjamin jobbade på European Space Agency. Det var då paret kom på en affärsidé och började fila på en affärsplan.
Bland hundratals konkurrerade idéer blev de uttagna till Arctic Business rymdinkubator samt ESA Business Incubation Center och paret bestämde sig för att åka hem till Norrbotten.
– Vi tog med oss Benjamins tyske kollega Felix Hessinger och med hjälp av Arctic Business fick vi snabbt fart på vårt företag.
Redan innan det tvååriga inkubatorsprogrammet var klart var Arctic space ett vinstdrivande bolag.
– Arctic Business erbjöd förutom pengar också en ovärderlig hjälp med allt ifrån affärsplaner och nätverkande till att söka regionala pengar och bilda team. Vi var tre rymdingenjörer med noll kunskap om att driva bolag. Efter två år i inkubatorn var vi företagare på riktigt.
Sandra säger att de hade kommit på en fantastisk produkt men behövde hjälp för att få ut den på marknaden. Med Arctic Business stöd blev det möjligt.
Företaget flyttade in i sina lokaler på Luleå Science Park och ägarteamet utökades med Fredrik Schäder, som bidrar med seniora erfarenheter.
Vad företaget jobbar med?
Det bygger på hanteringen av kommunikation mellan satelliter och markstationer.
– Varje satellit som är i omloppsbana runt jorden behöver prata med antenner för att vi ska få ner datan, som kan vara allt från bilder till kommunikation. Med hjälp av markstationer, stora antenner, som man placerar på olika platser på jorden får vi kontakt med satelliterna, säger Sandra Nilsson och berättar att företaget endast har internationella kunder.
Det finns stora fördelar med att placera antennerna på en markstation nära nordpolen (eller sydpolen), där kontakten mellan satellit och antenn är mer frekvent än på andra platser för de satelliter som deras kunder opererar.
– Rymdindustrin är komplex och en av de snabbast växande branscherna i världen. Den växer fortare än vi! Det är mycket spännande på gång i rymden, det finns ett stort behov av våra tjänster och vi räknar med att fortsätta växa.
Här kan du läsa mer om Arctic Space Technologies.