Innovatörerna Mats Lindgren och Mats Nordlund har en snarlik affärsresa bakom sig. I början av 2000-talet var de unga startups i Arctic Business och hyrde kontorsrum på Aurorum, nuvarande Luleå Science Park. Idag har de sålt sina företag till stora amerikanska bolag, är affärsänglar i Arctic Ventures Tre och vill hjälpa nya startups på deras framgångsresor.
– Det känns bra att kunna göra nytta och berätta att resan kan vara både krokig och jobbig. Men hårt arbete och starkt fokus lönar sig i längden, även om det blev mycket blodpudding i början, minns Mats Lindgren.
Han startade företaget D-Flow Technology AB tillsammans med Carl Carlander och Jörgen Marklund 2004, efter att en första startup från Luleå tekniska universitet gick i konkurs. Affärsidén byggde på ultrajudsbaserad flödesmätning för industrin. Genom-brottet kom 2009 med en större order från Schweiz och D-Flow kunde växa vidare utan banklån och riskkapital.
– Vi lånade inte en krona, även om vi fick avstå från månadslön då och då, när det blev ett hack i likviditeten. D-Flow jobbade aktivt på att hitta internationella kunder och deltog årligen på teknik- och färskvatten-mässor i Europa och USA, där de presenterade sina skräddarsydda lösningar för att mäta och hantera resursförbrukning av vatten och andra vätskor.
2016 blev de kontaktade av det amerikanska miljardföretaget Badger Meter som året efter köpte D-Flow med 17 anställda.
– Vi var ett välskött bolag så affären gick rätt snabbt, men vi förband oss att jobba kvar i två år. Produktionen finns kvar här i Luleå och Badger Meter har idag 44 mycket kompetenta medarbetare. Sedan 2022 jobbar Mats Lindgren som konsult och har nu alltså investerat i Arctic Ventures Tre.
Jag är särskilt intresserad av startups som, oavsett affärsidé, har gjort sin hemläxa, analyserat marknaden och vilka kunder som ska bearbetas. Inget säljer sig självt och jag kliver gärna in tidigt med mina råd och erfarenheter.
Netrounds grundades 2007 av Mats Nordlund och Marcus Friman, som båda pluggat på Luleå tekniska universitet. Företaget utvecklade mjukvara för aktiv testning, övervakning och kvalitetssäkring av kommunikationstjänster, till exempel streamad TV (typ Netflix). 2018 fick Netrounds en stororder av Rakuten i Japan, som är världens första, mjukvarubaserade och helt automatiserade 5G-mobilnät.
– På hemmaplan i Luleå hade vi det lokala bredbandsnätet Lunet som kund. Men affären med japanska Rakuten, gjorde oss högintressanta för de riktigt stora aktörerna och vi började uppvaktas av potentiella köpare, säger Mats Nordlund.
Netrounds hade växt stadigt under åren och hade som mest ett 50-tal medarbetare. Grundarna var dock inte nöjda med tillväxttakten och visste att försäljningen av deras mjukvara kunde ta riktig fart som en del i ett stort multinationellt företag.
– Vårt mål var redan från starten att en dag kunna sälja företaget. Nu tog det 13 år.
En spännande resa där vi jagade kunder över hela världen och jag och familjen bodde ett år i USA, berättar Mats Nordlund. Valet föll slutligen på det kaliforniska miljardföretaget Juniper Networks, som med hjälp av Netrounds mjuk-vara hanterar och säkrar nätverk hos stora företag, telekomoperatörer och datacenter.
2020 var affären i hamn och grundarna förband sig att jobba kvar i tre år. Juniper Networks, som startade som ett hårdvaruföretag, har nu med hjälp av Netrounds mjukvara, vuxit starkt.
– Det var just så vi tänkte. Med rätt affärsidé och en skalbar produkt, är världsmarknaden och de stora kunderna inte långt borta. Och det är just det jag försöker förmedla till de nya startups jag träffar via Arctic Ventures Tre, förklarar Mats Nordlund.
Nyfiken på våra portföljbolag? Kontakta gärna Stefan.