Netrounds grundades redan 2007 och startade sin resa som ett inkubatorbolag hos Arctic Business. Företaget utvecklade mjukvara för aktiv testning, övervakning och kvalitetssäkring av kommunikationstjänster. 2019 fick företaget en stororder av Japans motsvarighet till Amazon när de byggde världens första mjukvarubaserade och helt automatiserade mobilnät, anpassat för 5G. När Netrounds kort därefter började uppvaktas av potentiella köpare anlitades en mäklare som hjälpte Luleåföretaget gallra genom alternativen och valet föll till slut på multinationella bolaget Juniper Networks med huvudkontor i Kalifornien.
– Vid den tidpunkten kände vi att vi var redo att sälja. Det hade hela tiden varit målsättningen men det var aldrig självklart att det skulle ske. När man startar ett företag är det ju så många saker som kan gå fel. Trots att vi hade funnits i 13 år så var vi ju fortfarande ett riskkapitalfinansierat bolag i stark tillväxt. Risken finns alltid att det blir sämre tider, försäljningen börjar vika och till slut står man där och måste antingen säga upp halva bolaget för att försöka överleva, eller till och med gå i konkurs för att det inte finns någon som är villig att investera vidare i bolaget. I och med att vi sålde bolaget känns det som att vi kom i mål. Vi lyckades med det vi drömt om, säger Marcus Friman.
Kalifornienbaserade Juniper Networks är specialiserade på att tillhandahålla nätverkslösningar och teknik för att hantera och säkra moderna nätverk med ett brett utbud av produkter och tjänster som riktar sig till företag, telekomoperatörer och datacenter. Marcus är kvar inom bolaget och axlar numera rollen som Product Management Director.
– Juniper är ett fantastiskt företag och lösningen som vi på Netrounds utvecklade har blivit en del av ett större sammanhang vilket ger möjlighet till att få en mycket större påverkan, säger Marcus Friman, som samtidigt funderar över framtiden.
– Jag har ju tre år med golden handcuffs, som man brukar säga. När den tiden har löpt ut får vi se vad som händer, om jag fortsätter jobba på Juniper eller om jag ska ta ett sabbatsår och prova på något nytt.
Om sabbatsåret i sådana fall kommer att bestå av att cykla genom Europa eller kläcka en helt ny affärsidé låter Marcus vara osagt. Han låter oss dock veta att det finns planer för en del av vinsten att återinvesteras i regionala startup-företag.
– Redan innan försäljningen hade jag tankar på att det hade varit väldigt givande och spännande att hjälpa andra bolag på sin tillväxtresa. Att dela med sig av hur man bygger ett produktbolag, hur man styr och prioriterar produktutveckling, hur man ska nå ut marknadsförings- och säljmässigt samt hur man ska tänka med partners och egen försäljning. Det finns vissa branscher och områden som jag tycker känns extra spännande, där jag tror det finns potential framöver. Ett av områdena är förstås AI samt hur man kan effektivisera, automatisera och bygga ett bolag som revolutionerar en bransch med hjälp av lösningar som använder AI. Dessutom tycker jag att området hälsa, kopplat till livslängd, är väldigt intressant. Men det kan också vara något helt annat så länge som personerna bakom bolaget och idén känns rätt, avslutar Marcus.
Artikeln om Marcus Friman publicerades i Arctic Business verksamhetsberättelse för 2023.
Numera har Marcus avslutat sin anställning på Juniper Networks och jobbar som ängelinvesterare.