Han är doktorn som såg en brist i psykiatrin och fann en lösning i ny teknik. Köerna till ADHD-utredningar är i vissa fall flera år. Med hjälp av AI-verktyget som hans bolag utvecklar är Markus Boman övertygad om att utredningstiden kan kapas rejält.
Arbetet har pågått i snart ett år. CareifAI antogs till inkubatorn förra hösten och sedan dess delar Markus Boman sin tid mellan psykiatriska kliniken vid Sunderby sjukhus och kontoret hos Arctic Business.
Markus Boman och hans partners jobbar för fullt med att mata AI-verktyget med allt ifrån fiktiva patientfall till vetenskapliga artiklar för att den virtuella doktorn ska få lika bra fingertoppskänsla som en mänsklig läkare.
– Processen påminner om hur det är att handleda och lära upp en ny läkare på kliniken. Nu är det den virtuella doktorn som ska handledas.
Den artificiella intelligensen är här för att revolutionera vården. Det är psykiatrikern Markus Boman övertygad om. Till en början handlar det om att korta köerna till ADHD-diagnos.
Markus har lång erfarenhet av både vuxenpsykiatri och barn- och ungdomspsykiatri.
– Jag har sett hur patienter drabbas av de långa väntetiderna. Barn kan missa hela skolår och riskerar i värsta fall att bli hemmasittare för att de inte får rätt insatser. Samtidigt drunknar läkarna i dokumentation och textmassor.
Tanken med det nya AI-verktyget är att den virtuella doktorn finns med under läkarens samtal med patienten, antecknar, samlar in data och sköter de flesta testerna under utredningen.
– Det här gör att utredningstiden kortas rejält och blir effektivare. I stället för att göra en utredning i taget kan AI göra massor av utredningar parallellt. AI kan också skriva vårdplaner och intyg. Men det är alltid en läkare som styr processen och ser till att allt sköts på ett etiskt korrekt sätt.
Markus Boman, som själv har jobbat som programmerare innan han blev läkare, hade länge haft en idé om hur AI kunde användas för att förbättra vården. När han av en slump kom i kontakt med sin affärspartner Zahoor Ul Islam, som forskar om ansvarsfull AI, föll pusselbitarna på plats.
– Att vi kom med i inkubatorsprogrammet var också en viktig faktor för att komma i gång. Vi får hjälp med allt ifrån finansiering till nätverk och kontakt med investerare. Via inkubatorn knöt vi också till oss ytterligare kompetens. Med oss har vi nu Pedro Alonzo, som är AI-ingenjör och forskare vid LTU.
Markus Boman säger att den nya tekniken är helt avgörande för framtidens sjukvård. Till hösten räknar han med att bolaget är i gång med experimentfall för att sedan kunna gå vidare med vetenskapligt validerade tester innan AI- doktorn kan klassas som ett medicintekniskt verktyg.
– Min mission är att vi ska jobba snabbt och säkert och jag hoppas att verktyget kan användas i vården inom loppet av två år.