Andelen kvinnor som tar in kapital i tillväxtbolag i tidiga skeden har historiskt alltid varit en bråkdel mot de bolag som grundats av enbart män. Trenden visar att det långsamt går åt rätt håll, men fortfarande ligger kvinnliga ägarteam långt efter. Dock visar siffror från bolag som har ingått i det nationella inkubatorprogrammet, att de med enbart kvinnliga grundare eller mixade ägarteam, lyckas attrahera en klart större andel ängel- och riskkapital än genomsnittet i Sverige.
Rapport efter rapport vittnar om att kvinnor fortfarande får en minimal del av det totala riskkapitalet i Sverige. Den senaste rapporten från riskkapitalbolaget Unconventional Ventures (Dealrrom, 2023), visar att 1,4 procent av det totala riskkapitalet i Sverige gick till bolag med kvinnliga grundare. För mixade team var siffran 10,2 procent, jämfört med bolag som grundats av enbart män som attraherade 88,4 procent av kapitalet.
Välfungerande investerarstruktur
Det nationella inkubatorprogrammet, som finansieras av Vinnova och faciliteras delvis av SISP, där 29 av Sveriges inkubatorer ingår, visar samtidigt betydligt bättre siffror. Vid årsskiftet 2022/2023 fanns 655 företag i dessa inkubatorer och vi har tidigare berättat att de bolagen attraherade totalt nära 1,8 miljarder under 2022, en ökning med 250 miljoner kronor jämfört med 2021, trots att tillgängligheten till riskkapital i Sverige minskade med nära en femtedel förra året. Databasen InkRapp 2022 vittnar om att de bolag med enbart kvinnliga grundare som ingår i det nationella inkubatorprogrammet är betydligt bättre på att ta in kapital. Här lyckas hela 4,3 procent av kvinnorna norpa åt sig riskkapitalet! Även de bolag som har mixade ägarteam vittnar om en positiv trend med över hälften (50,8 procent).
Läs artikeln i sin helhet från SISP här.